Ma még jelentkezhetnek a Quaestor-károsultak

2015.06.05. 07:48 Módosítva: 2016.08.29. 16:16

Valutaváltó

Június 5-ig - azaz máig - nyújthatják be kárigényüket a Quaestor-kötvényesek, ha viszont lecsúsznak róla, elvesztik a jogukat a kártérítésre – figyelmeztet az MTI.

Aki még nem tudja: a kártalanításra a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott - vagy ilyenként megjelölt -, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosai jogosultak. Azok számíthatnak a segítségre, akik

  • kifizették a kötvényeket, függetlenül attól, hogy tényleg Quaestor-kötvényeket vagy csak „fiktív" kötvényeket vettek, azaz semmit
  • és akiknek április 18-án még tartozott a Quaestor.
A kérelmet a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QKKA) részére kell postán elküldeni, vagy az erre kijelölt 26 kormányablakon keresztül lehet benyújtani, kizárólag az erre szolgáló űrlapon.

A jogosultnak igazolnia kell az értékpapírszámláján nyilvántartott kötvények mennyiségét, illetve az őt illető követelés összegét.

A károsultak a QKKA-tól és a Befektetés-védelmi Alaptól (Beva) – vagyis a pénzügyi szektor cégeitől, mert mindkét alapba ők teszik a pénzt – 30 millió forintig kaphatnak kárpótlást, amivel a két alap a teljes követelést megvásárolja. A Beva korábbi vezetője pár héttel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy több mint 1000 befektetőnek van 30 millió forint feletti követelése, ők így mindenképpen vesztenek valamennyit a vagyonukból.

A Quaestor-hoz kirendelt felügyeleti biztos adatai szerint 32 ezren vannak azok, akinek fiktív vagy valós kötvény van a követelése mögött, vagyis ennyi embernek kellene kártalanítani, a mind jelentkeznek.