Kirúgták a világ egyik legnagyobb bankvezérét

2015.07.08. 13:22

Valutaváltó

Váratlanul menesztették a világ egyik legnagyobb bankjának a vezetőjét, Antony Jenkinst , a Barclays vezérigazgatóját. Az igazgatótanács elégedetlen volt a cég átalakításának ütemével.

John McFarlane, az igazgatótanács elnöke szerint a Barclays jelenleg nem működik hatékonyan, szerkezete ormótlan, és általánosságban is az eredményesség javítására van szükség.  

Jenkins éppen három éve, súlyos botrányokkal terhelt időszakban vette át a Barclays vezetését.

A céget elsősorban a hozzájuk is kapcsolódó Libor-botrány rázta meg súlyosan. Az azóta nemzetközivé duzzadt, hatalmas bírságokhoz vezető ügy 2012 nyarán robbant ki, amikor a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) és a brit pénzügyi felügyelet feltárta, hogy a Barclays egyes kereskedői a válság előtt és alatt elég sok pluszpénzért manipulálták a Libort.

Libor

A Libor (London interbank offered rate) a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, évente 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál, döntően bankok közti referenciakamatként. Ez elég sok pénz, az egész világ éves GDP-jének több mint az ötszöröse.

A Barclayst már a botrány kirobbanásának évében 290 millió font (csaknem 130 milliárd forint) bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok, és az ügy nyilvánosságra kerülése után nem sokkal távozott Jenkins elődje, Bob Diamond és az akkori elnök, Marcus Agius is.

Jenkins tavaly tízszázalékos leépítési tervet jelentett be. A most menesztett vezérigazgató által "a banki tevékenység egyszerűsítésének" nevezett leépítési folyamat keretében a cég 2016-ig összesen 19 ezer fővel tervezi csökkenteni állományát. Az állományleépítés legnagyobb egyedi vesztese a Barclays befektetési üzletága: itt 2016 végéig összesen hétezer állás szűnik meg. Az átalakítási program bejelentésének időpontjában a befektetési részlegnél 26 ezren dolgoztak.

Örültek neki

A piac kedvezően fogadta a hirtelen vezetőváltás hírét: a Barclays részvénye 3,3 százalékos nyereségben járt a Londoni Értéktőzsde szerdai forgalmában.

A Barclays rövid időn belül a negyedik európai nagybank, amelynek élén személycsere történik. Az elmúlt hetekben a Deutsche Bank, a Crédit Suisse és a Standard Chartered is vezetőváltást jelentett be.  • Hírek
  • Bankszámla