Három új jelzálogbank lesz?

2015.08.17. 09:14

Valutaváltó

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelete szerint minden olyan magyarországi bank, amely jelzáloghitelezést folytat, köteles 2016. október 1-jétől hitelállományának legalább 15 százalékát jelzáloglevél formájában finanszírozni. Emiatt pedig több bank is jelzálogbank alapításán gondolkodik. A Világgazdaság cikke szerint a jelzálogbank alapítására leginkább esélyes hat nagybank közül három bank alapíthat végül ténylegesen jelzálogbankot.

És hogy melyek? A lap értesülései szerint a szándékait már korábban jelző Erste mellett az MKB-tól és a K&H-tól lehet leginkább ilyen lépésre számítani. A Budapest Bank és a CIB viszont ebből most kimaradhat.

Az Erste augusztus elején jelentette be, hogy új bankot alapít. A K&H-nál a lap érdeklődésére azt mondták, "folyamatosan figyelik a jogszabályi kötelezettségnek való megfelelésüket, ám a K&H Banknál még nincs döntés saját jelzálogbank alapítására vonatkozóan".  

Szintén nem mondott egyértelmű igent vagy nemet a nemrég állami tulajdonba került MKB sem: Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója az MTI-nek nemrég azt nyilatkozta: stratégiai jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy az MKB aktív szereplőként jelenjen meg a jelzálogbanki piacon. Ugyanakkor azt nem mondta, hogy ehhez bankot is terveznek alapítani, vagy csak más bankokkal működnének együtt.