Iszonyatosan drágul a kötelező biztosítás

2015.09.17. 07:34

Valutaváltó

Nagyon durván megdrágult a kgfb Magyaroroszágon az utóbbi időben, írja a Világgazdaság. A Netrisk indexe szerint már 28 ezer forintos átlagos éves díj körül járunk itthon.  

Ez 20-25 százalékkal magasabb, mint egy éve volt, és több mint a duplája annak, amit tavaly novemberben, a kampány idején átlagosan ajánlottak a biztosítók egy átlagos autósnak. Az idén folyamatosan szaladtak fel az árak, az év elején még 20 ezer forint alatt volt az átlagdíj, márciusban már 24 ezer, júniusban 26 ezer forintért kötötték a kötelezőt.

Tóth Sándor a Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület (Köbe) vezetője szerint a sima kocsiknál az olcsó benzin az oka az áremeléseknek, többet tudunk autózni, és több kárt okozunk. A teherautóknál a sofőrök hiánya miatt több a kár adódik a kárgyakoriság növekedése. A teherautósofőrök hiánya pedig még évekig eltarthat Magyarországon. 

Magyarországon egyre több a nemzetközi fuvarozást, kabotázst vállaló cég, emiatt a kamionoknál emelkedett a kockázat. Mivel az üzemanyag-fogyasztás várhatóan tovább emelkedik majd a benzin árának csökkenése miatt, a személyautóknál további 5-10 százalékos díjemelés következhet be. A fuvarozói szektorban pedig újabb 20-30 százalékos áremelést érdemes várni szerinte.