Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Rég pörgött ennyire a lakáshitelpiac

2015.10.01. 07:48

A válság óta nem kötöttek annyi lakáshitelt kötöttek Magyarországon, mint idén nyáron, majdnem kétszer annyit, mint tavaly - írja a Világgazdaság. Idén júniustól szeptemberig 105,6 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződéseket és 91 milliárdot már folyósítottak is a bankok, míg 2014 nyarán csak 70 milliárdra szerződtek és 62 milliárdot kezdtek el kifizetni. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint szeptemberben még tovább nőtt, októberben pedig csúcsot is dönthet a kereslet.

A nyári növekedést részben a devizahitelek forintosítása is magyarázza, a forintosítás után ugyanis sokan kiváltották és egy másik bankhoz vitték a hiteleiket. A három nyári hónapban összesen 14,2 milliárd forint mozdult meg így. Ez viszont semmi ahhoz képest, hogy összesen 1800 milliárd forintnyi devizahitelt forintosítottak a bankok, a Világgazdaság szerint pedig a nagy hitelkiváltási láz még csak most fog beindulni. Eddig ugyanis a hitelközvetítők nem szállhatta be a hitelkiváltásba, mostantól viszont nekik is megnyílt a piac.

A lakáshiteleket a CSOK, vagyis az új szocpol is pörgeti, amivel az ocsóbb lakásoknál teljesen ki lehet váltani az önrészt, viszont a támogatás igénylése kicsit lassítja a hitelfelvételt. A nagyon olcsó, 4-5 millió alatti lakásokra viszont nem nagyon szívesen anak hitelt a bankok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?