Nem kell a magáncsőd? Akkor kitoljuk a határidőt!

2015.10.13. 17:13

Valutaváltó

Eddig gyakorlatilag senki nem kérte maga ellen a KDNP adósmentő csodafegyverét, a magáncsődeljárást, úgyhogy egy kedden beadott módosítóban az Igazságügyi Minisztérium 2016 március elsejéig kitolnák a jelentkezést. 

A devizahiteleseknek eredetileg október 31-ig, a forinthiteleseknek pedig az elszámolás átvételétől 30 napig lehetett volna jelentkeznie a magáncsődeljárásba, amiben a bíróság és egy kirendelt vagyonfelügyelő segítségével találnák ki, hogy hogyan törlesszen az adós, cserébe a bank nem rugdalná ki nemtörlesztőket a lakásaikból. Viszont, ahogy korábban erről írtunk, ez az eljárás elég megalázó és kemény, mert az adós minden költését ellenőrzi a vagyonfelügyelő, és még az sem biztos, hogy az ember megtarthatja a házát, ha a felügyelők szerint az túl nagy.

Azon kívül, hogy jövő márciusig kitolták a határidőt, más is változott, ami egy kicsit lazítja a feltételeket. Eredetileg például az 5 éves magáncsődeljárás végéig kellene törleszteni a fedezetlen hitelek legalább a 38 százalékát. Ezt most arra módosították, hogy 

a minimumot elég az eredeti hitel futamidejének a végéig kifizetni. 

Ez kicsit könnyebbé tehetné a magáncsődben lévő adós életét, nem kellene annyit spórolnia, viszont azt is jelenti, hogy még azután is törlesztenie kell, hogy a bíróság már kimondta a mentesítő határozatot, tehát miután vége a csődlejárásnak.