Megérte magánnyugdíjpénztárban maradni

2015.10.20. 08:30

Valutaváltó

Átlagosan 4-5 százalék körüli reálhozamot értek el a magánnyugdíjpénztárak azóta, hogy öt évvel ezelőtt bejelentették, ismét visszaléphetnek a tagok az egypilléres állami rendszerbe – írja keddi számában a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

A megtakarítások nagyjából háromnegyedét kitevő növekedési portfóliók éves szinten 6,5–8,1 százalékos hozamot értek el 2010 októbere óta, míg a pénzállomány ötödét kezelő kiegyensúlyozott alapok 7–8,1 százalékos éves hozamot produkáltak. A legkisebb portfóliók éves szinten 4,6–5,7 százalékos hozamot értek el.

A négy megmaradt pénztár közül a legkisebb érte el a legjobb eredményt: a 4200 taggal rendelkező MKB növekedési portfóliója 8,13 százalékos hozamot ért el éves átlagban. A legnagyobb pénztár, a 38 ezres taglétszámú Horizont növekedési alapja viszont 6,54 százalékos éves hozamával a leggyengébbnek számított saját kategóriájában.

Az is kiderült, hogy az elmúlt öt évben a több kockázatot vállaló portfóliók teljesítettek jobban, és az is látszik, hogy a pénztárak egyre nagyobb arányban tartják a pénzüket részvényben. A részvények aránya ugyanis az év közepére 37,5 százalékra emelkedett, míg a magyar állampapírok aránya egy év alatt 58-ról 51 százalékra csúszott vissza.