Nehéz otthagyni is az Astrát

2015.10.22. 07:46

Valutaváltó

Nagyjából 100 ezer autóst is érinthet, hogy nem tudják pillanatnyilag lecserélni az Astra biztosítós kötelező biztosításukat, írja a Világggazdaság. Olyan sokan mondhatták fel szeptember végéig a csődbe ment román biztosítónál a szerződésüket, hogy a cég nem tudja feldolgozni azokat még most se. Sok ügyfelük pedig így nem tud átszerződni más biztosítóhoz.

A lap szerint máig csak a kérelmek egy részét sikerült felvinni a Központi Kárnyilvántartó Rendszerbe (KKNYR). Ez pedig káoszhoz vezethet, a biztosítók ugyanis, amikor megérkezik hozzájuk az átszerződő ügyfél igénye, automatikusan lekérdezik a rendszerből, nincs-e másik biztosítónál is szerződése a kliensnek. És ha azt látják, van élő biztosítása, elutasítják.

Ezzel együtt az MNB értelmezése szerint a biztosítóknak a jóhiszeműség és az ajánlatbefogadási kötelezettség miatt október 1-től kell majd érvényesnek tekinteniük az új szerződéseket. Tehát ha egy érintet autós most okoz kárt, azt is úgy fogják majd tekinteni, mintha lenne kötelező biztosíása.