Drágulnak a kötelezők

2015.11.02. 07:40 Módosítva: 2015.11.02. 08:32

Valutaváltó

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) díjai 10-15 százalékkal drágulhatnak a ma kezdődő kampányban, de még így is jóval elmaradnak a régió átlagától - mondta Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kommunikációs főosztályvezetője az M1 aktuális műsorában hétfő reggel.

A ma hajnalban közzétett tarifák alapján tényleg újabb díjemeléssel kell számolnia a mintegy 2 millió, még év végi évfordulós autósnak. Akik közülük sokallják a díjemelést, november 30-ig nézhetnek maguknak másik biztosítót, de a jelenlegi díjuknál olcsóbbra ott sem igen számíthatnak.

Több a kocsi, több a kár is

13 biztosító, közel 100 oldalon tette közzé ma hajnalban a 2016. január 1-től érvényes kötelező biztosítási díjakat. Az Astra csőd után alig pár hónappal induló idei kampányban a szakértők általános díjemelésre számítanak a biztosítóktól.

A biztosítótársaságoknak két oka is van a díjak újabb növelésére a Biztositas.hu szerint.

  • Az egyre több kár, amit a kocsikban teszünk: 2015-ben a csökkenő üzemanyag árak miatt többet autóztunk és többet is baleseteztünk.
  • Több autó fut az utakon, idén 120 ezerrel többetn vettek kocsit. 

A mostani emelés beleilleszkedik a két-három éve tartó díjemelési tendenciába, vagyis kis mértékű és folyamatos.

A cég számításai szerint ez annyit jelent, hogy

  • a tavalyelőtti 11 500, majd a tavaly novemberi 12 500 forintos átlagdíjak után, idén már 14 000 forint (+adó) fölötti átlagra számíthat az, akinek autója van.

Ez nem is olyan drága 

Ez persze még mindig nem éri el az évközi szerződések 23.000 forint (+adó) átlagdíjait, azonban tudni kell, hogy míg novemberben sok a B10-es bónuszban lévő, alacsonyabb díjat élvező szerződés, addig az évközben kötődő szerződések esetében, az új autó vásárlások miatti drágább, A00-ás alap bónusz fokozata dominál.

Mit tegyünk a díjemelkedéssel?

Az autósonként várható 1500-2000 forintos éves emelés nem véletlenül van az ingerküszöb alá belőve. A korábbi kampányokban 3000 forint volt az a határ, mely a legtöbbeket már biztosítóváltásra sarkallta. A mostani díjemelésből tehát látszik, hogy a biztosítók nem szeretnék elveszíteni meglévő ügyfeleiket, azonban alapot próbálnak teremteni a növekvő káraik kifizetésére. 

Az autósoknak nyilván ellenőriznünk kell a biztosítók által számukra kínált jövő évi díjakat: ezt ma délutántól tehetik meg az autósok az összehasonlító portálokon), majd el kell dönteniük, akarnak-e biztosítót váltani.