Konrád
8 °C
26 °C

Kedvezményes hitelt ígértek, aztán eltűntek

2015.11.02. 10:17
A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt hat emberrel szemben, akik a vád szerint kedvezményes hitel ígéretével csaknem 3500 sértettnek összesen mintegy 500 millió forint kárt okoztak - derül ki az Fővárosi Főügyészség közleményéből. A vádlottak nem adták oda a sértetteknek a pénzt a megbeszélteknek megfelelően, viszont az első törlesztőt és különböző díjakat elkértek, aztán eltűntek.

A vádlottak 2012 júliusa és 2015 februárja között - az erre a célra cégek révén - látszólag kedvezményes törlesztésű hitelt ígértek a hirdetésekre jelentkező ügyfeleknek, ténylegesen azonban fogyasztói csoportokba léptették be őket. A vádlottak a megtévesztett ügyfeleknek azt ígérték, hogy elég kedvező feltételekkel, rövid időn belül juthatnak pénzhez.

A vádlottak kezdetben egy budapesti VI. kerületi, majd később egy VIII. kerületi irodaházban működtettek irodát, a hiteleket pedig országos és vidéki újságokban is hirdették. A hirdetések megtévesztőek voltak, szövegük azt sugallta az ügyfeleknek, hogy azonnal pénzt adnak még a nehéz anyagi helyzetben lévők számára is.

Az érdeklődő ügyfeleket abban a hiszemben hagyták, hogy a szerződéskötést követő hónapban hitelt fognak folyósítani részükre. A megtévesztett ügyfeleknek a szerződés aláírását követően egyszeri regisztrációs díj, megbízási díj, valamint az első havi törlesztő részlet címén fizetniük kellett, a befizetések összege általában a hitel nagyságához igazodott.

A sértettek nem kapták meg az igényelt hitelt, a szerződésben vállalt hitelnyújtás a vádlottaknak nem is állt szándékában, valódi céljuk kizárólag a pénzek lenyúlása volt,

ténylegesen a fogyasztói csoportokat sem működtették. A csalással a vádlottak 3445 sértettnek összesen csaknem 500 millió forint kárt okoztak.

A kerületi ügyészség a vádlottakkal szemben – más bűncselekmények mellett - nagyobb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat. A vádban szereplő bűncselekmények törvény szerinti büntetési tétele – a bűnhalmazat miatt - egy évtől hét és fél évig terjedő szabadságvesztés.