Amerikában turnézik Matolcsy György

2015.11.03. 08:32

Valutaváltó

Matolcsy György jegybankelnök  Balog Ádámmal, az MKB elnök-vezérigazgatójával és a bank egész vezetésével a héten az Egyesült Államokban turnézik, hogy vevőt találjanak a most éppen állami banknak, így tudja a Világgazdaság

Frissítés: Nem ment Amerikába Matolcsy

Legalábbis nem azért, hogy vevőjelölteket keressenek az MKB-nak, cáfolta a Világgazdaság cikkét az MNB. Szerintük sem Matolcsy György, sem az MKB vezérkara nem utazott és jelenleg sem tartózkodik Amerikában e célból. Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója viszont jelenleg Londonban tartózkodik és a JP Morgan pénzintézet segítségével tárgyal a potenciális vevőkkel. E tárgyalások célja – ahogyan arról Balog Ádám korábban tájékoztatást adott – az, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló MNB legalább 50 százalék plusz egy szavazatot értékesítsen az MKB Bankból.

Balog még október elején mondta azt a Reutersnek, hogy decemberig egy nemzetközi tenderen akarják eladni az MKB 51 százalékos tulajdonrészét, most ehhez keresnek befektetőket Amerikában. Ebben viszont lehet, hogy összevesznek majd a kormánnyal, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis nem sokkal Balog nyilatkozata után arról beszélt, hogy hiba lenne külföldi tulajdonba adni az MKB-t.

Hogy mekkora az érdeklődés Amerikában az MKB iránt, azt egyelőre nem tudni. A Világgazdaság azt írja, hogy a Goldman Sachs korábban meg akarta venni az MKB rossz hitelcsomagját, de az ajánlata nem volt elég az MNB-nek. 

Az MKB-t 2014 nyarán vette meg a magyar állam a Bayern LB-től. Akkor a kormánytól azt nyilatkozták, hogy 1-2 éven belül nyereségessé teszik az akkor éppen legveszteségesebb magyar bankot, és utána tovább is adják majd. Nyereséges még nem lett az MKB, de a vezetés szerint idén már nullára jöhetnek ki