Mégsem egyezik ki a bankokkal a kormány?

2015.11.12. 13:15

Valutaváltó

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint valószínűleg hozzá kell nyúlni a bankadóval kapcsolatos szabályozáshoz, mert az EBRD-vel kötött februári megállapodáshoz kapcsolódóan a bankadóhoz kötődő szabályozás két elemét is kifogásolta az Európai Bizottság (EB). A nemzetgazdasági miniszter ezt a Világgazdaság konferenciáján mondta csütörtökön, Budapesten, írja az MTI. 

Varga azt mondta,

  • az egyik ilyen kifogásolt elem, hogy a kormány szándéka szerint azok a bankok, amelyek a válság idején növelték a hitelezést, együttesen 10 milliárd forintos adókedvezményt kapnának. Ezt a kedvezményt az EB tiltott állami támogatásnak minősítette.
  • A másik kifogásolt elem az a kedvezmény, amelyet azok a bankok kapnának, amelyek a keleti piacokon, így Ukrajnában, illetve Oroszországban veszteségeket szenvedtek el a válság idején. Varga azt mondta, ezt a pontot is megtámadta a Európai Bizottság.

A Portfolio szerint a múlt hét végén Andreas Treichl, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója figyelmeztette a magyar kormányt arra, hogy ha a bankadócsökkentést ahhoz a feltételhez köti, hogy a kereskedelmi bankok növeljék hitelezésüket, illetve a Quaestor-kötvényesek kártalanítását döntően ugyancsak a hitelintézetekre hárítják, akkor azt a februári szándéknyilatkozat megszegésének tekintik, és nem adnak el 15 százaléknyi leánybanki részesedést a magyar államnak. Varga elmondta, hogy a magyar kormány továbbra is 15 százalékos tulajdont kíván szerezni az Erste magyar leánybankjában.

A magyar kormány az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) februárban kötött megállapodásban a hitelezési aktivitás növekedésének reményében vállalta a bankadó csökkentését. Varga Mihály korábban azt mondta, voltak bankok, akik erre már vállaltak bizonyos kötelezettségeket, mások viszont "visszafogottabbak".