AB: Lehet quaestorosokat menteni, de nem így

2015.11.17. 10:42

Valutaváltó

Diszkriminatívan határozta meg a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény, hogy kinek jár kártalanítás, ezért a törvény bizonyos részeit alaptörvény-ellenesnek találta és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (AB). Az erről szóló döntés már hétfőn este kiszivárgott, kedden pedig a hivatalos döntés és indoklás is megszületett.

Az is alkotmányellenes volt a törvényben, ahogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) tagjait bevonták a kárrendezésbe, vagyis ahogy a pénzügyi szektor cégeivel akarták kifizettetni a Quaestor károsultjait.  

Maga a kárrendezés viszont nem alaptörvény-ellenes, úgyhogy a kormány hozhat olyan törvényt, amiben kifizetik a quaestorosokat, csak nem úgy, ahogy eddig. 

A Quaestor-törvény ellen a másik brókerbotrány, a Buda-Cash károsultjai emeltek panaszt az AB-nál a diszkriminatív kiválasztás miatt, vagyis hogy a quaestorosokat teljesen máshogy kezelik, mint őket; az OTP pedig azért fordult az AB-hez, mert nem tetszett neki, hogy a Quaestor károsultjait a Beva-garanciának számító 30 millió forint felett is kárpótolnia kellene a pénzügyi szektornak.   • Tippek
  • Hírek