Elég durva lesz a lengyel bankadó

2015.11.27. 12:02

Valutaváltó

Lengyelországban a választások után újra hatalomra jutott Jarosław Kaczyński pártja, a PiS. Ők a Orbán legnagyobb barátai az országban ,és már előre bejelentették, hogy hasonló húzásokkal is akarnak pluszpénzt szerezni, mint a Fidesz. 

Ha még a Fidesz húzásaitól se menekültek el arrafelé, akkor tőlünk biztosan nem fognak

Ennek az egyik legfajsúlyosabb elem, hogy különadót sóznának a bankokra ami a lengyel bankok adózott eredményének 25-40 százalékára rúghat. Összesen ötmilliárd zlotyi (365 milliárd forint) bevételt akart a kormány eredetileg megkapni, de a Reuters szerint megnőtt az étvágyuk, és az új pénzügyminiszter már 6,5 milliárd zlotyit (475 milliárd forintot) szeretne.  

A bankok mérlegfőösszegének 0,39 százalékát kérnék el évente, mondta el Pawel Szalamacha pénzügyminiszter. Nálunk egyébként most viszik le 0,53-ról 0,31 százalékra egyéb kedvezmények mellett, mivel ha nagyon kifosztják a bankokat, akkor azok kevésbé merik hitelezni a vállalatokat, és még akkora növekedés se jön össze, amire egyébként képesek lehetnénk.  

Nyíltan Magyarország a példa, hiszen nehezen mozdulnak egyes iparágakban a hosszú távra számoló befektetők, nálunk sem menekült el az összes, csak azért mert a egy jelentős részüknek a kormány néhány jogszabállyal hirtelen elvette a profitja jó részét.

Lengyelországban is főleg a külföldieket húznák le, ugyanis a bankszektor 70 százalékban külföldi tulajdonosoké, írja a Portfolio

Az ígérgetések miatt még ez is kevés lesz

Elemzők összegyűjtötték, mennyivel többet költene az idei kiadásoknál jövőre a Jog és Igazságosság (PiS) párt által felállított új lengyel kormány, és azt kapták, hogy 45 milliárd zlotyra rúgnak a kabinet többletígéretei, ennek tehát csak töredékét fedezné a friss bankadó és a szintén újonnan bevezetett, 3 milliárd zlotyt kitevő szupermarketadó. Lesz egyébként tranzakciós adó is, 1,7 millirád zlotyi bevételért.   

A fentiek mellett előkészítés alatt áll az államháztartást valószínűleg közvetlenül nem érintő frankhiteles mentőcsomag, amelynek keretében a szintén PiS által támogatott köztársasági elnök szerint az árfolyamkockázatok nagyobbik részét a bankoknak kell viselniük.