Emma
9 °C
26 °C

Izzadhat megint pár nagybank

2015.11.27. 09:40

Beperelték a Wall Street tíz legnagyobb bankját és még két kereskedési oldalt is, azzal a váddal, hogy a kamatswapok piacát manipulálták éveken át. Ráadásul a bankok ellen egy másik fajsúlyos szereplő, egy amerikai nyugdíjalap (The Public School Teachers' Pension and Retirement Fund of Chicago) lépett most fel, írja a Világgazdaság

A kereset szerint az érintett bankok sikeresen megakadályozták, hogy a részvényekhez hasonlóan a kamatswapokkal is kereskedni lehessen az elektronikus platformokon, és így más, nem banki szereplők is beléphessenek erre a piacra.

A kamatswap a legelterjedtebb derivatíva a világon, mert többek közt mérsékelni lehet vele adott pénzáramlások ingadozásának kockázatát. Azaz durván fogalmazva például fix kamatot lehet változó kamatra cserélni és vissza, vagy például egy adott összegnyi devizát és kamatait egy másik ország devizájára és kamataira lehet cserélni. 

A nyugíjalap szerint a résztvevő bankok a kiszorítás miatt évente több milliárd dollárt kaszáltak, és 2007 óta csinálják mindezt különböző kódneveken.

Hasonló ügyben, a CDS-piacon való összejátszás miatt az USA és az Európai Bizottság is lépettt már, és befektetők is indítottak csoportos eljárást emiatt. Nemrég pedig 12 bank és két egyéb csoport kötött peren kívüli megállapodást végül az ügyben, és összesen 1,87 milliárd dollár büntetést fizetnek nekik a bankok. 

Az érintett bankok most  aGoldman Sachs, a Bank of America Merrill Lynch, a JPMorgan Chase, a Citigroup, a Credit Suisse Group, a Barclays Plc, a BNP Paribas, a UBS,a Deutsche Bank és a Royal Bank of Scotland.