Nemzetgazdasági érdek volt 17 milliárdot bukni

2015.12.28. 11:46

Valutaváltó

A 17 milliárdért államosított, aztán nulla forintos eladási árral meghirdetett MKB-ról kérdezte a Portfolio az MNB-ből átigazolt Balog Ádámot, az új vezérigazgatót.  

Balog Ádám szerint a 17 milliárdos bukás működtetése nemzetgazdasági érdek volt. Arról nem beszélt, hogy miért ne adhatták volna el olcsóbban piaci vevőnek a több százmilliárdos veszteséget összehozó, és egyébként ezzel együtt is működő MKB-t.

Az eladó nagyon örült

Még a Figyelő írta meg, hogy miért bontott pezsgőt Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter, amikor összességében sikerült mindössze 215 millió eurós ráfizetéssel megszabadulniuk az iszonyatos veszteségeket termelő MKB-tól. Az MNB feljelentést tett a cikk miatt. 

A Figyelő szerint az állam olyan mint egy pocsék kockázati tőke cég, megvesznek dolgokat, de egyszerűen nincsenek felkészülve arra, hogy bármilyen kereskedelmi bankot eltávirányítsanak. Már csak azért sem, mivel nincsenek értelmezhető szakembereik vagy elvárt intézményi gyakorlatuk, miközben a kormányzat kedves emberei egyszerre versenyeznek a bankok jó részeiért, és menekülnek a hitelintézetekkel kapcsolatos feladatok elől, írta a lap.

Pontosabban szerinte "stratégia, dinamika és jövőkép nélkül" a bankot "szinte lehetetlen" lett volna eladni, na de itt jött képbe 17 milliárdjával az állam. Úgy gondolja, hogy új pályára lett most állítva a bank, de ennek az eredményei majd később lesznek csak érezhetőek. De például a jegybank ingyenpénzes programjából már nagyon sok pénzt kiszórtak.

Üzleti titokra hivatkozva nem árulta  el Balog, hogy összességében mekkora veszteséget vett át az állam. Arról is kérdezték, hogy kiknek tervezik eladni, Lázár János ugyanis korábban arról beszélt, hogy ők magyaroknak akarják odaadni a bankot. Balog erről annyit mondott , hogy akár feldarabolva is szétszórhatják a bank egyes részeit, több kisebb-nagyobb külföldi és magyar érdeklődő is van szerinte.

Az MKB körüli huzavona miatt érezhető számú ügyfél elhagyta a bankot, Balog szerint ez "néhány százaléknyit" jelent és már stabilizálódni látszik az ügyfélszám.   • Hírek
  • Hitelkártya