Bankszövetség: A kormány kérte a kifogásolt programot

2016.01.12. 16:07

Valutaváltó

Reagált a Bankszövetség a GVH mai négy milliárdos bírságára.  A fő állításuk, hogy szakmailag és jogilag is értelmetlen a GVH döntése, ráadásul a kifogásolt adatbázis-programban ügyfélszintű, árazásra vonatkozó vagy bármilyen banktitoknak minősülő adat sosem szerepelt.

Nagyon erős bírság

A GVH keddi döntése szerint a Bankszövetség tiltott információcserére használta a BankAdat nevű információs renszerét, immár 12 éve folyamatosan. Ezért 4 milliárd forinot kell befizetnie a Bankszövetségnek, és 15 milliót a Nemzetközi Bankárképzőnek, aki a működtetésben segédkezett. A bírság indoklásáról bővebben itt olvashat.

Épp a kormány kérte tőlük

A Bankszövetség szerint BankAdat szolgáltatást 2000 nyarán kormányzati igényre alakította ki a magyar bankszektor, "a szabályozó hatóságok tudtával, a felügyelet pénzügyi támogatásával és jogkövető szándékkal. Működését a bankfelügyelet adatokkal segítette, kimutatásait a gazdasági kérdésekkel foglalkozó minisztériumok is rendszeresen kérték és felhasználták."

Szerintük "a BankAdat rendszerhez hasonló adatbázisok létjogosultságát a Magyar Országgyűlés is elismerte, amikor 2015-ben jogszabályt alkotott, és lehetővé tette, hogy ilyen adatbázist a Magyar Bankszövetség is működtessen."

Mindenhol perre mennek

Ráadásul a GVH az eljárása során semmilyen versenyjogsértést vagy káros piaci magatartást nem talált. Szerintük a BankAdat éppen a piaci versenyt segítette. A szolgáltatás a leírásuk szerint nem állt másból, mint hogy az egyes bankok portfólió szintű, gyakran és széles körben kommunikált adatait összesítette.

Emiatt azt mondják, hogy a GVH döntése elfogadhatatlan. Eleget tesznek a most kiszabott kötelezettségeiknek, de minden hazai és nemzetközi jogorvoslati lehetőséget igénybe fognak venni. Emellett még jelezték, hogy bíznak a magyar bíróságok szakmaiságában, előítélet-mentességében és pártatlanságában.

   • Hírek
  • Megtakarítás