Nem korrupciót, gyorsaságot akart az Eximbank

2016.01.21. 14:39

Valutaváltó

Nem azért írt ki 10 napos határidővel 16 milliárd forintnyi tőke kezelésére egy pályázatot az állami tulajdonú Eximbank, mert előre tudták, hogy kit akarnak nyertesnek, hanem mert 

olyan céggel akarnak együtt dolgozni, amelyik 10 nap alatt el tud készíteni egy ilyen pályázatot

- ezt reagálta többek között az Index kérdéseire Urbán Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója az M1 műsorában. Urbán arra reagált, hogy ahogy azt szerdán írtuk, a bank furcsa körülmények között és nagyon rövid határidővel írt ki egy pályázatot alapkezelő cégeknek, majd titkolózott arról, hogy végül ki lett a nyertes. Sajtóértesülések szerint amúgy a pályázaton a GB & Partners nyert, amelyet erős szálak kötnek Rogán Antalhoz. Az Eximbank vezérigazgató-helyettese, Puskás András Rogán alpolgármestere volt az ötödik kerületben, és Rogán szomszédja a Pasa Parkban.

Urbán az M1-en azt mondta, hogy a pályázat kiírását öt hónap előkészület előzte meg: sikeres és kudarcos magyar alapkezelőkkel is tárgyaltak. A pályázatnak amúgy kilenc alapkezelő felelt meg a feltételeknek, nyolcan megvették a csomagot, négyen be is adták, és az Eximbank a legjobb feltételeket nyújtóval kezdett el tárgyalni.

 A vezérigazgató arra is reagált, hogy az amúgy az exportáló magyar cégek megsegítésére létrejött bank miért adott jelentős hitelt Andy Vajnának a TV2 és Garancsi Istvánnak a Kopaszi-gát megvásárlásához, vagyis olyan üzletekhez, aminek se exporthoz, se importhoz nincs köze. Urbán azt mondta:

  • Andy Vajna cége azért kapott hitelt, hogy Andy Vajna "megvegye és új növekedési pályára állítsa a TV2-csoportot"
  • a Garancsi-féle Market Zrt. pedig azért, hogy új város építsen a 10 éve parlagon heverő, külföldi tulajdonban lévő területen és ezzel munkahelyeket teremtsen. 

Hangsúlyozta, hogy mindkét magyar cég szigorú feltételekkel, támogatás nélkül kapott hitelt, ezek a hitelek pedig a bank portfóliójának kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki.