Még mindig megy az uzsorázás

2016.01.26. 08:48

Valutaváltó

Büntetés helyett egyelőre fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytat az MNB öt zálogcég ellen. Ők azok, akik a jelenlegi szabályozást kihasználva elképesztő haszonnal (thm-mel) adtak kölcsön a megszorultaknak - többnyire kispénzű, megszorult embereknek - tudta meg a Napi.hu.

A trükk lényege, hogy a kedvező teljes hiteldíj mutatót (thm) futamidőre adták meg, ám a futamidőt 30 vagy 90 nap helyett egy vagy két napban szabták meg, a fennmaradó időre viszont extra magas, kamattal fejelték meg a kölcsönt. Az érintett több ezer vagy tízezer ügyfél persze ezt nem vette észre, így két lehetőség közül választhatott: kifizette az uzsorának is tartható kamatot vagy bennhagyta az ékszert a zálogházban.

Az érintett pénzintézetek - jobbára kis zálogházak - a csábító kamatfeltételeket nagy betűvel emelték ki, míg az ultrarövid futamidőt parányi betűkkel nyomtatták a zálogjegyekre. Ezek az emberek a társadalom legszegényebb rétegét jelentik, 60-70 százalékuk még olvasni sem tud, nemhogy alaposan tanulmányozni egy jogi szöveget - mondta a lap kérdésére egy nevét nem vállaló zálogházi vezető.

A jegybank figyelmeztetése után 20 intézmény tett nyilatkozatot arról, hogy forgalmaz 30 napnál rövidebb futamidejű terméket, és meghatározó hányaduk, 17 zálogkölcsön nyújtó intézmény kivezette, illetve vállalta, hogy kivezeti kínálatából az MNB által is nem kívánatosnak tartott termékeket.

A figyelmeztetés ellenére azonban maradt öt olyan kézizálogkölcsönt nyújtó intézmény, ahol tovább folyik - vagy folyt - az uzsorahitel jellegű zálogházi gyakorlat. Mivel ezek még folynak és az MNB nem bírságolt - kérdés, hogy mikorra fejeződnek be a vizsgálódások és végül milyen retorzióra számíthatnak az érintettek.