Matolcsyt dicsérte a Bankszövetség elnöke

2016.02.09. 08:25

Valutaváltó

Vége a rossz éveknek, ez már egy új gazdasági ciklus, amiben a bankok is növekedni tudnak - mondta Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, és az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója a Magyar Időknek.

Patai azt mondta

  • a négymilliárdos GVH-bírságról, hogy az adatbázist, ami miatt a büntetést kapták, még a GVH is használta,
  • a bankadóval és a bankszektor különadóival kapcsolatban:  "pozitívum, hogy az Orbán-kormány álláspontja a pluszterhekkel kapcsolatban jelentősen megváltozott".
  • a növekedéssel kapcsolatban: "míg korábban az uniós pénzek és a globális cégek termelése volt a motor, manapság az agrárium és a belső fogyasztás is növekedni tud, mindez pedig konjunktúrát vetít előre a bankoknak is."
  • a devizahitelekről: "gazdaságpolitikai siker a lakosság svájcifrank-hitelektől való megszabadítása. Ebben elévülhetetlen érdemei voltak Matolcsy György jegybankelnöknek, ugyanis ha ő nem erőlteti ennek mihamarabbi megtörténtét, s mondjuk két-három hónapot csúszunk vele, azzal az ügyfelek, a bankok és az ország is csúfosan járt volna."
  • a devizahitelezés utóéletéről: "sajnos az is a képhez tartozik, hogy a magyar emberek hitel-visszafizetési hajlandósága sokkal rosszabb, mint akár csak a környező államok polgáraié. Például azonos termék értékesítésekor a szerbekhez viszonyítva négyszer, a románokhoz képest ötször, a szlovákokhoz hasonlítva hatszor rosszabb a magyarok kölcsön-visszafizetési morálja. "
  • a magáncsődről: "szerintem a magáncsőd intézménye iránti kereslet az évek során jócskán felfut."
  • a növekedési hitelprogramról: "mindhárom eleme sikeres volt, érdemi támogatást adott a kis- és középvállalkozásoknak, a magyar gazdaságnak. A hitelek árát ugyanis – az alapkamat-csökkentéssel együtt – lenyomta.