Titokban eladták az MKB képeit Matolcsyéknak

2016.03.03. 07:14 Módosítva: 2016.03.03. 07:51

Valutaváltó

Teljes titokban, ismeretlen áron megszerezték az MKB festménygyűjteményének legértékesebb részét Matolcsy alapítványai, írta HVG. 

A lap megtudta, hogy hirtelen eladta az államosított MKB a festménygyűjteményének javát. A titokban tartott eseményről még a megkérdezett legnagyobb magyar galériák se tudtak. Az így elég értelmetlen eseményt ettől még árverésnek hívták, amit a Nagyházi Galéria intézett az MKB központjában. Ők elhárítottak minden megkeresést azzal, hogy az eseményt a bank szervezte, és ők intézték azt is, hogy a lap szerint csak a Matolcsyék alapítványait hívhatták el.

Milliárdos érték lehetett összesen

A most az MNB alapítványaihoz átkerülő képek közt olyanok voltak mint Barabás Miklóstól az Egy utazó cigánycsalád Erdélyben vagy Székely Bertalantól a Csónakázó szerelmesek. De többek közt  Benczúr, Rippl-Rónai vagy Mednynánszky képei is szerepeltek köztük, összesen egymilliárd forint körüli becsült értékben.

Rubovszky Éva gyűjtemény kurátora elismerte, hogy csak alapítványok jöhettek, de a részletekért Gerhardt Fernc MNB-alelnökhöz igazította az újságírókat. Az elvileg főállásban jegybankár Gerhardt ugyanis az MNB 30 milliárdos "Értéktár" programjának a vezetője, aminek keretében műkincsket vesznek Matolcsyék. Ennek keretében vették meg például 4,5 milliárd forintért azt a Tiziano-képet, amit a volt tulajdonosa szerint is csak 1,6 milliárdos értékűnek becsültek fel a szakértők.

Gerhardt semmit nem volt hajlandó elárulni az ügyről, az MKB pedig későbbre ígért csak bármiféle választ. Az MKB vezetője egyébként Matolcsy bizalmasa és volt beosztottja, Balog Ádám, akit az államosítás után tettek oda.

Az MKB-t egyébként valamikor majd privatizálná az igen drágának tűnő államosítás után az MNB. A privatizáció ügyében Matolcsy személyesen győzködte a Bank of China embereit is, egyelőre hiába. Egyébként ha azt akarták volna, hogy közkincsek maradjanak ezek a képek, egyszerűen felajánlhatták volna bármelyik közgyűjteménynek.

MKB: Nem is igaz, amit a HVG ír

Az MKB a cikk megjelenése után azt írta, teljes mértékben hamis és félrevezető a HVG ma megjelent cikke, mivel az MKB Bank nem adta el gyűjteményének kiemelt darabjait, mi több: egyetlen műalkotástól sem vált meg.

Az MKB egy zártkörű meghívásos versenytárgyalást tartott, ami a műtárgypiacon teljesen bevett eszköznek számít. Különösen akkor, ha a gyűjtemény tulajdonosát az a szándék vezérli, hogy hiteles információt kapjon gyűjteményének piaci értékéről, illetve akkor, ha egy esetleges értékesítési szándék esetén gondoskodni kíván annak későbbi sorsáról. A hivatkozott versenytárgyaláson egyetlen műtárgy értékesítésére sem került sor.

"Az MKB Bank továbbra is feladatának tekinti, hogy negyedszázados gyűjtőmunkájának eredményét közkinccsé tegye: a célja változatlanul az, hogy magángyűjteményéből közgyűjtemény váljon, melyhez minden esetben külső szakértői segítséget kér" - írták.