Ajánlás lesz az újabb adósmentés

2016.03.07. 15:32

Valutaváltó

Régóta szó volt róla, hogy jön majd egy új lépés az államtól a bedőlt lakossági hitelekre. A már létező, és 35 ezer ügyet vivő Nemzeti Eszközkezelő, és totálisan elrontott, senkinek nem kellő magáncsőd mellé most egy ajánlás fog érkezni, írja a Portfolio.

Az MNB az ajánlásban azt kéri majd a bankoktól, hogy:

  • próbálják meg felvenni a kapcsolatot az érintett adósokkal  
  • egyedileg elemezzék az adós fizetőképességét, amihez kérjenek információkat az adósoktól is
  • közérthetően megfogalmazott megoldási javaslatokat tegyenek nem fizető adósok elé, az előnyöket és hátrányokat is ismertetve
  • ne csak az adóst, hanem az egyéb kötelezetteket, mint mondjuk a kezest vagy jelzálog kötelezettjeit is vonják be a megoldáskeresésbe,
  • a korábbi devizahiteleseknél még kérés, hogy az árfolyamváltozásból eredő, hosszabb ideje fennálló, súlyos helyzetben lévő  adósok esetében a bankok a fizetőképesség helyreállítása érdekében felajánlott megoldási javaslatok kidolgozásánál "fokozottan vegyék figyelembe az árfolyamváltozásból eredő tehernövekedés bank és adós közti megosztásának lehetőségét is."

Az utolsó pont az MNB-től elég mókás, ők ugyanis az ugyanezen árfolyamváltozáson közpénzből realizált nyereségüket még a költségvetésnek sem hajlandóak odaadni, és már titotkban tervezik elkölteni a luxusingatlan- vagy festményvásárlásos botrányaik után. A kereskedelmi bankoktól viszont eszerint fokozottan azt kérik, hogy az ügyfél adósságaiból csak úgy vállaljanak át egy részt.

Kósa Lajos elmagyarázza, hogyan tűnik el a közpénz

Márciusra várható az ominózus ajánlás, a hírek szerint az MNB majd megbeszéli ezt a Bankszövetséggel is. És várhatóan elkölt még hirdetésekre is pénzt, azaz "fokozott tájékoztatási tevékenységet" fog végezni, elvileg azért, hogy együttműködőbbek legyenek majd a csődben lévő adósok.