30 milliós büntetést kapott a Globeserv

2016.03.18. 12:00

Valutaváltó

Az MNB felfüggesztette a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. tevékenységi engedélyét, és 30 millió forint bírságot szabott ki a társaságnak - derül ki a jegybank közleményéből.

A Globeserv az MNB határozatának kézhezvételétől a feltételek helyreállításáig – de legfeljebb hat hónapig – nem kezelhet kollektív portfóliókat.

A jegybank mostani vizsgálatot lezáró határozatában – a személyi feltételek hiányán túl – megállapította, hogy a Globeserv esetében nem működnek megfelelően a befektetési döntésékhez kapcsolódó kockázatkezelési mechanizmusok, belső eljárások, s hiányoznak azon folyamatba épített kontrollpontok, melyek alkalmasak lennének a magas kockázatú ügyletkötések kiszűrésére. Megállapította továbbá, hogy a társaság nem felel meg nettó eszközérték meghatározására, valamint a szavatoló tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak sem.

A feltárt hiányosságokra tekintettel a jegybank felszólította a társaságot, hogy befektetési tevékenysége során minden esetben a jogszabályi előírásokat betartva, kellő szakmai gondossággal járjon el, legyen figyelemmel az előírt befektetési limitekre, és jogszabály szerinti adatszolgáltatási kötelezettségére is.

Előírta továbbá, hogy működése során biztosítsa a jogszabályoknak megfelelő mértékű szavatoló tőkét, illetve a tevékenységvégzéshez szükséges személyi feltételeket is. Ez utóbbi intézkedések megvalósítása érdekében – határidőket és felelősöket is megjelölő – helyreállítási terv készítésére, és teljes körű végrehajtására kötelezte a társaságot. Azt is előírták, hogy folyamatosan feleljenek meg a szavatoló tőkére vonatkozó jogszabályoknak, szüntesse meg a személyi feltételeket érintő hiányosságokat, s készítsen helyreállítási tervet.