10 bankot bírságolt meg az MNB

2016.03.22. 10:53

Valutaváltó

Összesen 48,4 millió forintra bírságolta a Magyar Nemzeti Bank azokat a bankokat, amelyek nem tartották be a hazai és uniós javadalmazási szabályokat - írja közleményében az MNB.

Összesen 10 magyar banknál vizsgálták, hogy hogyan javadalmazzák a dolgozókat. Ebből nyolcnál  - A Budapest Hitel- és Fejlesztési Banknál, az Ersténél, az FHB-nál, K&H-nál., OTP Banknál, a Raiffeisennél, a Sberbanknál és az UniCreditnél - csak kisebb hiányosságokat találtak, kettőnél, a CIB Banknál és a Magyar Takarékszövetkezeti Banknál viszont nagyobb gondok voltak. Büntetést minden vizsgált bank kapott,  a két legnagyobb bírság 14,8 és 14 millió forint volt.

A vizsgálatot az indokolta, hogy az elmúlt időben szigorodott a bankok javadalmazási szabálya, mert, ahogy az MNB közleménye írja, "a korábbi liberális szabályozás időszakában a javadalmazási gyakorlat esetenként inkább a bankvezetők, nem a tulajdonosok és a köz érdekeit szolgálta: túlzott kockázatvállalásra, rövidtávú eredményhajszolásra ösztönzött, nem a valóban megszolgált, hosszú távon fenntartható teljesítményt honorálta."