Tavaly 27 ezer embernek segített be a munkaadója a lakáshitel törlesztésében

2016.03.22. 08:07

Valutaváltó

Az Európai Bíróság február végi döntése alapján a lakáscafeteria sorsa sem egyértelmű, pedig tavaly nagyjából 27 ezer ember kapott pénzt a munkáltatójától a lakáshitelének visszafizetéséhez vagy törlesztéséhez - írja a Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss kimutatására hivatkozva.

Összesen 12 milliárd forintnyi lakáscafeteriát osztottak ki a cégek, munkavállalónként átlagosan 430 ezer forint értékben. A lakáscaefeteria lényege, hogy a munkáltatók adómentesen járulhatnak hozzá a munkavállalóik lakáshitelének törlesztéséhez.

Orbán Viktor nemrég arról beszélt, hogy kettős bérrendszert kell bevezetni jövőre. Orbán szerint az, hogy a cafeteria másképp adózik, már önmagában kettős bérrendszert jelent, csak jelenleg még "rejtett", amit a jövőben nyíltra változtatunk majd. Ez praktikusan olyasmit jelenthet, hogy készpénzre váltanák a cafeteriát kedvezőbb adóbesorolással, ami egyben az egykulcsos adónak is véget vethet. Az egésszel kapcsolatban még semmi sem biztos, ebben a cikkünkben spekuláltunk a lehetséges irányokról.