37 milliárdért viszik az ismeretlenek az MKB-t

2016.03.31. 14:13

Valutaváltó

Azt közölte az MNB, hogy az az ismeretlen hátterű társaság, aminek eladják a rossz részektől állami pénzekből megtisztított MKB-t, összesen 37 milliárdot fizet majd érte. 

A luxemburgi bejegyzésű Blue Robin Investments, a titokzatos Minerva alapkezelő tulajdonában lévő Metis Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár alkotta csoport 45-45-10 százalékban fogja birtokolni a tanácsadók hadával átstrukturált MKB-t. Három hivatalos ajánlat érkezett a jegybank szerint az MKB-ra, azok közül ez volt a legnagyobb, de a másik két komoly pályázót nem nevezték meg.

Az MKB piaci értéke a 2015 decemberében történt problémás kereskedelmi ingatlanportfólió leválasztását megelőzően nem érte el a nullát, amit az MNB által megbízott két független értékelő is megerősített, írja az MNB. Így egy kicsit még talán még kevésbé érthető, hogy akkor minek fizettünk érte 17 milliárdot.  

Az MKB a portfólió-leválasztás során 32,1 milliárd forint támogatásban részesült azáltal, hogy a leválasztásra került rossz portfóliót az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. a piaci ár felett, tényleges gazdasági értéken vásárolta meg az MKB-tól, az Európai Bizottság jóváhagyásával. Az állami támogatás közvetlen értéknövelő hatása mellett kedvezően hatott az MKB tőkehelyzetére az is, hogy a leválasztott portfólió kikerülésével az MKB tőkeigénye több, mint 10 milliárd forinttal csökkent, írták még. A jegybank szerint  egyébként 2016 végére zárul le a privatizáció. 

A válság utáni években masszívan veszteséges MKB Bankot a magyar állam 2014-ben vásárolta meg a bajor államtól és annak bankjától, a jegybank és az Európai Bizottság megállapodása szerint pedig 2016 első felében kellett újra privatizálni az azóta szanált céget.

A bajorok nagyon örültek

Még a Figyelő írta meg, hogy miért bontott pezsgőt Markus Söder bajor tartományi pénzügyminiszter, amikor összességében sikerült mindössze 215 millió eurós ráfizetéssel megszabadulniuk az iszonyatos veszteségeket termelő MKB-tól. Az MNB feljelentést tett a cikk miatt.

A Figyelő szerint az állam olyan, mint egy pocsék kockázati tőke cég, megvesznek dolgokat, de egyszerűen nincsenek felkészülve arra, hogy bármilyen kereskedelmi bankot eltávirányítsanak. Már csak azért sem, mivel nincsenek értelmezhető szakembereik vagy elvárt intézményi gyakorlatuk, miközben a kormányzat kedves emberei egyszerre versenyeznek a bankok jó részeiért, és menekülnek a hitelintézetekkel kapcsolatos feladatok elől, írta a lap.