Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Beszállhat az EBRD az Erstébe

2016.04.11. 16:15

Valutaváltó

Beszállhat az EBRD az Erstébe és az MKB-ba is, és részt vehet a nemteljesítő hitelek problémájának megoldásában is - ismertette új országstratégiájának egyes elemeit a Reuters szerint a nemzetközi szervezet, írja a Portfolio.

Az EBRD tavaly februárban jelentette be, hogy 15 százalékos tulajdont vásárol az Erste Bank Hungaryben, csakúgy, mint a magyar állam. Az üzletet egyelőre nem ütötték nyélbe, de év közepéig ez megtörténhet.

Amennyiben a kormány tartja magát a tavalyi szándéknyilatkozat feltételeihez, az EBRD megfontolja, hogy részt vesz a bankrendszer konszolidációját támogató banki összeolvadásokban és felvásárolásokban Magyarországon - közölte most a nemzetközi szervezet.

Az EBRD célja továbbá, hogy

  • közvetlen hosszú távú finanszírozást nyújt forintban a bankoknak kötvénykibocsátáson, jelzálogfedezetű finanszírozáson vagy más értékpapírosított terméken keresztül, 
  • valamint lehetőségeket keres arra vonatkozóan, hogy miként finanszírozza különböző szektorokban a nem teljesítő hitelek problémájának megoldását annak érdekében, hogy a bankoknak legyen forrása hitelezni.

Az elmúlt hetek információi szerint az EBRD részesedést vásárolna az MKB Bankban is, hogy azonban ez tőkeemeléssel vagy az új tulajdonosok részesedésének részleges megvásárlásával valósulna meg, úgy tűnik, még nem döntötték el.