Más oldalról is ment félmilliárd Matolcsy rokonának

2016.04.28. 09:20

Valutaváltó

A jegybank hitelprogramjából is utalt a Vs.hu kiadójának nagyjából 500 milliót Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás.  A Népszabadság szerint ráadásul Szemerey cége bábáskodott a kiadó cég, a New Wave alapítása körül is. Amikor ugyanis az alapítás után gyorsan még 20 millió forinttal feltőkésítették, akkor, 2013-ban  Szemerey cége, a cseh bejegyzésű Bankonzult fizette az eljárási költségeket.

Az ügy egyrészt azért érdekes, mert Szemerey Tamás most elkezdte megpróbálni tagadni, hogy az övé lenne a Vs.hu-t és az Origo-t kiadó cég. A laptól megkeresték a Bankonzultot és Száraz Istvánt, a New Wave vezetőjét is, hogy mégis milyen minőségben bábáskodott nekik akkor Szemerey cége, ha semmi közük egymáshoz, de egyik fél se volt hajlandó semmit mondani erről.  

Másrészt a félmilliárdos hitel is elég fontos. Ez úgy nézett ki, hogy jegybank átutalta a pocsék hatékonyságú  növekedési hitelprogram keretében a pénzt Matolcsy unokatestvérének bankjának, a Növekedési Hitelbanknak, majd az továbbhitelezte félmilliárddal a saját érdekeltségüket, a New Wave Productionst. Szóval kis áttéttel az adófizetők adnak nekik olcsó hitelt. Egyébként az államosított, és azóta Matolcsy jobbkeze által vezetett MKB is erősen elkezdhette hitelezni ezt a New Wave-t, a zálogjogok alapján ebből a pénzből is vehették meg az Origót.  

A lap még arról ír, hogy az ehhez hasonló trükkökkel operáló Matolcsy Ádám, Matolcsy fia épp Szemerey Bertalannal, Szemerey Tamás testvérének fiával és a New Wave egyik vezetőjével ment bulizni Brazíliába, a Tomorrowland fesztiválra.