Június végéig fizetik be a tavalyi MNB-nyereség felét a költségvetésbe

2016.05.09. 14:23

Valutaváltó

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 milliárd forint osztalékot fizet be a költségvetésbe legkésőbb június 30-ig fizeti be a jegybank a büdzsébe - közölte az MNB az MTI-vel hétfőn.

Az ötven milliárdos osztalékot azért tudják kifizetni, mert 2015-ben közel 95 milliárd forint nyereséget ért el a jegybank. A jegybank eredménytartaléka - az osztalékfizetés mellett is - meghaladja a 100 milliárd forintot, amely az esetlegesen felmerülő kockázatokra elegendő fedezetet nyújthat - írják. A közleményből kiderül, hogy a jegybank a 2012 decemberében előre jelzett 203 milliárd forintos veszteség helyett már harmadik éve nyereséges, az MNB eredménye - a 2013-as és a 2014-es évek 25 milliárd forintot meghaladó nyereségét követően - 2015-ben közel 95 milliárd forintot tett ki.

A igazgatóság a korábbi évek nyereségének, illetve a 2015. évi kimagasló eredmény egy részének eredménytartalékba helyezésével úgy ítélte meg, hogy az eredménytartalék állománya elérte azt a szintet, ami lehetőséget biztosít az osztalék kifizetéséről szóló döntésre. A közleményben arról is írnak, hogy a mostani osztalékfizetést megelőzően utoljára 2002-ben fizetett a költségvetés számára osztalékot az MNB. 

Korábban visszatérő kritika volt a jegybankkal szemben, hogy miért nem fizet be a nyereségéből a költségvetésbe - ahelyett, hogy például a kétes gazdálkodású alapítványainak szórná a pénzt - , mivel ha veszteséget termel, azt az államháztartásból finanszírozzák.