Csalással bukott le a bankok Uberje

2016.05.10. 11:48

Valutaváltó

A bankok uberjének számító P2P hitelezésben utazó legnagyobb cég vezetőjét, és három társát rúgták ki hétfőn csalás miatt, írja a Portfolio

A Lending Club vezérigazgatója, Renaud Lapanche három emberével együtt egy 22 millió dolláros (nagyjából 6,1 milliárd forintos) hitelcsomaggal vert át egy nagybefektetőt. 

Miféle közösségi, P2P bank?

A P2P hitelezésénél, így piacvezető Lending Clubnál is egy platformot hoznak létre, ahol összepárosítják a hitelt felvenni kívánókat a befektetni kívánókkal. A P2P szolgáltató a létrejött üzletek alapján az adóstól kap pénzt, cserébe kezeli az adminisztrációt, automatikusan besorolja az adós hitelkockázatát. A hitelező emberek vagy cégek pedig válogathatnak, hogy kinek akarnak adni pénzt, majd ezután az adós már nekik fizet, és ők viselik a nem fizetés kockázatát is.

Egy belső ellenőrzésbe bukott bele vezér, aki társaival úgy hamisította meg ezt a nagyobb hitelcsomagot, hogy befektető azt higgye, hogy ez pont megfelel az ő elvárásainak. Amint kiderült a csalás, a cég visszavásárolta az átvert befektetőtől a hitelt.  A Lending Club részvényeinek árfolyam azonnal zuhant 35 százalékot hétfőn. A Lending Club eddig 18,7 milliárd dollárnyi hitelt helyezett ki, ebből jelentős részt, 2,75 milliárdnyit csak idén.

De ettől még egy ilyen, legfelsőbb szinten intézett csalás az egész, felfutóban lévő iparágat megrendítheti. Viszont  már a csalás híre előtt is, az idei első negyedévben már 21 százalékkal kevesebb hitelt tudtak kiadni az ilyen alternatív közösségi hitelezők, mint 2015 utolsó negyedévében.

Egyébként az amerikai tőkepiaci felügyelet a SEC elvileg ellenőrzi az ilyen alternatív szolgáltatókat is.