Megint vágtak az alapkamaton

2016.05.24. 14:26

Valutaváltó

Tovább csökkentette az alapkamatot a jegybank. Holnaptól így 0,9 százalék lesz az alapkamat, ami most is 0,15 százalékpontos csökkentést jelent.

Korábban a márciusi kamatcsökkentés még meglepte a szereplőket, de azóta lehet tudni, hogy újra kamatcsökkentésben utazik jegybank, a monetáris tanács áprilisban, a legutóbbi csökkentés után el is mondta, hogy szerintük

 az inflációs cél fenntartható elérése további, kismértékű kamatcsökkentés irányába mutat. 

Az infláció áprilisban 0,2 százalék volt, pedig újra negatív értéket vártak volna szereplők. Ez mondjuk az alapfolyamatok változását kevésbé jelezte, inkább egyszeri hatások miatt drágulhattak be egyes termékek. Kérdéses, hogy ez a "kismértékű csökkentés iránya" csak mostanra vonatkozott vagy kismértékben kicsit a továbbiakra is.

Az Erste szerint egyébként a következő hónapokban újra defláció jön (azaz az árak csökkenni fognak), és a várt, 3 százalékos inflációs célt még jövőre se fogjuk elérni. Szóval ez is a további kamatcsökkentés irányába hathatott.

De valószínű, hogy a kamatcsökkentés folytatásában a legfőbb szerepet az játszhatta, hogy kezd megint lelassulni a növekedésünk, ezért a jegybank próbálja ösztönözni a gazdaságot. Bár 2,8 százalékos bővüléssel számolt a kormány idénre, a legutóbbi komoly gazdasági befékezésünk után az is kétséges, hogy a 2 százalékot elérjük-e némi szerencsével, írja a Portfolio. Másrészt pedig a Fitch legutóbbi felminősítése is adhatott némi megerősítést, amitől stabilabbnak láthatják az országot a befektetők.

Most a monetáris tanács indoklásában megint (valamilyen okból többször is) leírta, hogy szerintük kihasználatlan kapacitások vannak a magyar gazdaságban. Illetve, hogy ezután nem tervezik tovább csökkenteni a kamatot. Persze ez nem is feltétlenül tőlük fog függni, hanem a környezettől.