2024. június 20. 15:00
Szlovénia
Szerbia
Fussballaréna München II. forduló
2024. június 20. 18:00
Dánia
Anglia
Frankfurt Arena II. forduló
2024. június 20. 21:00
Spanyolország
Olaszország

Távozik a jegybank stratégiai igazgatója

2016.06.28. 09:12

Valutaváltó

Távozik a jegybanktól Csizmadia Norbert, az MNB gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója - írja az Mno.hu. A Csizmadia által vezetett igazgatóság felelt a jegybanki alapítványokért, így úgy tűnik, hogy az MNB-s botrányok csitulásával a jegybank nekiállt a szervezeti struktúra átalakításának. Csizmadia a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány elnökeként fog dolgozni mostantól.

Távozásának hivatalos oka, hogy átalakul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szervezeti és működési szabályzata. A lap kérdésére az MNB annyit árult el, hogy megszűnik Csizmadia pozíciója, és a feladatok részben más szervezeti egységekhez kerülnek át.

Csizmadia Matolcsy György jegybankelnök szűkebb köréhez sorolható, ezért az alapítványok gyanús költései miatt kirobbant botrány egyik fő áldozatának tekinthető. Pécsen és Szegeden szerzett diplomát település- és területfejlesztő geográfus, és turizmusfejlesztő geográfus szakon. Karrierje akkor indult be igazán, amikor 2010 júniusában a Matolcsy vezette nemzetgazdasági Minisztériumban a miniszteri kabinet stratégiai műhelyének vezetője lett. 2013 márciusában - Matolcsy jegybankelnökségének kezdetekor - lett az MNB ügyvezető igazgatója. 

Az MNB 260 milliárd forint közpénzzel kitömött alapítványainak pénzszórásáról  itt  írtunk. Az alapítványok kuratóriumait és felügyelőbizottságait irányító szűk, Matolcsyhoz ezer szálon kötődő kör tagjait pedig  itt  mutattuk be.