Az MKB szerezheti meg a Budapest Bankot

2016.07.14. 07:58

Valutaváltó

Nem kizárt, hogy összeolvadhat az MKB bank é a Budapest Bank, legalábbis ezt írja piaci források alapján a Világgazdaság. A lap szerint a pletyka azután kezdett terjedni,  hogy a múlt héten az MNB-ből érkező Bártfai-Mager Andrea vette át Németh Lászlóné postaügyekért és nemzeti pénzügyi szolgáltatóért felelős államtitkár feladatait a Miniszterelnökségen, ráadásul Orbánnak közvetlenül felelő kormánybiztosként. 

Az MKB bank 2014 szén került állam tulajdonba, elég rossz állapotban, amelyet szanálás után a két hete értékesítettek egy zavaros hátterű konzorciumnak, ami mögött valószínűleg Szijj László, a kormányközeli Duna Aszfalt tulajdonosa áll, legalábbis részben. A Budapest Bankot pedig 2015 közepén vette meg az állam a GE-től, amely az egész világon megvált a bankjaitól. A két bankban nincs túl sok közös azon kívül, hogy egész eddig mindkettő állami tulajdonban volt, a Budapest Bank az államosításakor is jó állapotban volt, és nem is a Magyar Nemzeti Bank gyakorolja az állam nevében a tulajdonosi jogokat, hanem a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. 

Mégsem kizárt, hogy a Budapest Bank végül az MKB részeként kerül újra magánkézbe, mert az MNB vezetői jó ideje hangsúlyozzák, hogy túl sok a nagy bank Magyarországon, most pedig, hogy Bártfai-Mager, Matolcsy egyik bizalmasa, a monetáris tanács eddigi tagja is a kormányba került, az MNB érvei jobban érvényesülhetnek a bankkonszolidációban.

Ráadásul a kormánynak már csak másfél éve van, hogy eladja a Budapest Bankot, mert az Európai Beruházási és Fejlesztési Bankkal kötött megállapodása alapján minden államosított bankot három évvel a megszerzése után újra magánkézbe kell juttatnia. Az pedig kérdéses, hogy van-e most olyan külföldi befektető, aki hajlandó 700 millió dollárt fizetni a Budapest Bankért. Ha pedig nincs, az tovább növeli az MKB esélyeit.