Matolcsy protezsáltja máris tulajdonos lett az MKB Bankban

2016.07.21. 10:24

Valutaváltó

Balog Ádám tegnap óta már nemcsak vezeti a frissen privatizált MKB Bankot, de tulajdonosa is annak. A bank 45 százalékát megvásároló, rejtélyes hátterű Blue Robin Investments nevű luxemburgi tőkealap ugyanis szerdán 15 százalékos részesedést adott az MKB vezetőinek és dolgozóinak. 

Hogy mennyit fizetett az MKB munkavállalói résztulajdonosi programja a részvényekért, azt egyik fél sem közölte, de a Figyelő úgy tudja, hogy a Blue Robin ugyanannyit kért Balogéktól, mint amennyiért vette a részvényeket a magyar államtól. Ez azt jelenti, hogy az MKB vezetői 5,5 milliárd forintot fizethettek a 15 százalékos részesedésért, amit a Világgazdaság értesülései szerint az OTP Banktól fölvett hitelből törlesztettek. Ez utóbbi hírt az OTP nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Az MKB közleménye szerint a bank vezetése a most megvásárolt részvénycsomagot az MKB tőzsdei bevezetése után, vagy „a bank háromévnyi prudens működése után, két év alatt, több részletben értékesíti majd. 

Balog Ádám egy évvel ezelőtt lett az államosított és a Magyar Nemzeti Bank kezelésébe adott MKB vezérigazgatója. Balog Matolcsy György protezsáltjának számít, már a Nemzetgazdasági Minisztériumban is Matolcsy alatt dolgozott, majd főnökével együtt került a Magyar Nemzeti Bankhoz, aminek alelnöke is lett. Erről a pozíciójáról akkor mondott le, amikor az MKB élére nevezték ki. 

Balogék mellett az MKB tulajdonosai között ott lehet Szijj László, a közbeszerzéseken nagyon sikeres, új Közgépnek” is becézett Duna Aszfalt építőipari cég tulajdonosa, a Figyelő információi szerint ugyanis ő áll az MKB-t megvásároló másik befektetési alap, a Metis mögött.