Tartotta az alapkamatot az MNB

2016.07.26. 14:22

Valutaváltó

Az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanács keddi ülésén, így a ráta változatlanul 0,90 százalék. Az egynapos hitelkamat 1,15 százalék, az egynapos betéti kamat pedig mínusz 0,05 százalék maradt. 

A márciusi kamatdöntő ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust a tanács. Akkor 1,35 százalékról 0,15 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, majd az áprilisi és májusi ülésen is 0,15 százalékpontos csökkentés mellett döntöttek, így lett a ráta 0,90 százalék, amit a múlt hónapban is változatlanul hagyott a monetáris tanács. 

A monetáris tanács a kamatdöntést úgy hozta meg,hogy a jegybanktörvény értelmében valójában semmilyen döntést nem hozhatna, amióta Bártfai-Mager Andreát, a monetáris tanács tagját a postáért és pénzügyi integrációért felelős kormánybiztossá nevezték ki. A törvény szerint ugyanis a tanácsban a belső tagok, vagyis a jegybankelnök és az alelnökök száma nem érheti el a külső tagok számát, most viszont egyformán négy belső és négy külső tagja van a tanácsnak.

Ezzel kapcsolatban Nagy Márton, az MNB alelnöke az Indexnek korábban azt mondta, hogy  úgy értékelték, hogy a monetáris tanács működését szabályozó törvény egymásnak ellentmondó szabályokat tartalmazott, de úgy döntöttek, hogy a jegybank mandátuma alapján a monetáris tanácsnak kötelessége a monetáris politikát érintő döntéseket hoznia, és ez fontosabb a tagság összetételére vonatkozó szabályoknál.  • Tippek
  • Biztosítás