Orrszarvú került az új fém tízezresre

2016.08.08. 12:49

Valutaváltó

image008.png
Fotó: mnb

A Magyar Nemzeti Bank a Fővárosi Állat- és Növénykert fennállásának 150. évfordulója alkalmából különleges, álló téglalap alakú tízezer forintos címletű ezüst valamint 2000 forintos címletű színesfém emlékérmét bocsát ki - derül ki az MNB közleményéből.

Az emlékpénzek törvényes fizetőeszközök, tehát lehet velük fizetni a boltban, de valószínűleg inkább gyűjtőknél fognak kikötni. A Magyar Pénzverő Zrt. forgalmazza az emlékérméket, amiket keddtől lehet megvenni a cég érmeboltjában, illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban.

Mindkét fémpénzen ugyanazok a grafikai elemek jelennek meg. Az előlapon az előtérben a Kárpát-medence őshonos madara, a rózsás gödény vízen úszó alakja jelenik meg, háttérben az Állatkert egyik emblematikus épülete, a Kós Károly tervezte Ausztrálház látható. A pelikán kopár fán ülő sziluettként is feltűnik az előoldalon.

image001.png
Fotó: mnb

A kibocsátás idei újítása, hogy az emlékérmék verdejelében biztonsági elemeket tettek: a verdejelre felvitt, mikroírással készült „B” illetve „P” betűk szabad szemmel nem láthatóak, minimum tízszeres nagyítással vehetők ki, biztonsági elemként az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálják.

Az érme hátoldalán az előtérben szélesszájú orrszarvú és kölyke egymás felé forduló alakja látható, utalva az Állatkert szaporítási programjának sikereire, amelynek eredményeképp hazánkban született az első mesterséges megtermékenyítéssel szaporított orrszarvú bébi. A hátoldal hátterében a Fővárosi Állat- és Növénykertben található Nagyszikla. Az emlékérme bal alsó sarkában található a tervező, Kereszthury Gábor mesterjegye.

A közleményből az is kiderül, hogy a 10 000 forintos címletű ezüst emlékpénzből tükörfényes kivitelben 3000 darab, míg a 2000 forintos címletű színesfém emlékpénzből selyemfényes (BU) kivitelben ugyancsak 10 000 darab készíthető.

A forint tervezési folyamatait három évtizeden keresztül vezető Vagyóczky Károllyal nemrég készült interjúnkatitt olvashatja.