Azt pletykálják, hogy közel a megállapodás a Deutsche Bank ügyében

2016.10.03. 12:22

Valutaváltó

Közel áll a megegyezéshez a Deutsche Bank és az amerikai hatóság a jelzálogfedezetű értékpapírok szabálytalan értékesítése miatt indult eljárásban - írja a Reuters.

Az USA igazságügy minisztériuma 14 milliárd dollárra büntetné a bankot, amiért az fedezet nélküli kötvényeket adott el a befektetőknek. A 14 milliárdos büntetés nem fix, egyelőre tárgyalások folynak a bank és az amerikai hatóságok között arról, hogy mennyi legyen a végleges összeg. A 14 milliárdos büntetés a bank 69,5 milliárd dollárnyi saját tőkéjének ötödét vinné el.

Most a Reuters arról ír, hogy azt pletykálják, 5,4 milliárd lehet az az összeg, amiben végül meg tudtak egyezni. A Moody's értékelése szerint egy ekkora bírság a bank nyereségességét jelentősen lerontaná, de a tőkehelyzete biztonságos maradna.

A Nemzetközi Valutaalap idén nyáron kiadott egy elemzést, amiben a nemzetközi pénzügyi rendszer szempontjából legkockázatosabb banknak minősítették a német gigabankot az HSBC és a Credit Suisse után. Az IMF elemzése szerint a bank sokkal nagyobb veszélyt jelent a nemzetközi piacain, mint Németországban.

A bank további sorsa nagyban függ attól, mekkora bírságban sikerül végül megállapodni az amerikai hatóságokkal, illetve a német kormány hozzáállásától is – sokak szerint Angela Merkel csak blöfföl, amikor azt mondja, nem mentené ki a Deutschét, hogy ezzel is segítsen lejjebb alkudni a végösszeget. Részletesebben ebben a cikkben foglalkoztunk a bank helyzetével.