Eltűnt jó pár károsult a Fortress-tárgyalásra

2016.10.12. 12:03

Valutaváltó

Több furcsaság is előkerült az egykori Fortress-vezér ügyének első tárgyalásán, ahol a vádiratot ismertették. Sok minden el is tűnt azonban, a pénzen kívül például nagyjából száz károsult is.

A Fortress nevű kamu befektetési cég milliárdokat csalt ki a befektetőiből Magyarország egyik legnagyobb piramisjátékában. De lekapcsolták a szervezetet pár évnyi működés után, szerdán fel is olvasták ellene a vádiratot.

Egyebek mellett ez az a cég, ami azzal hirdette magát, hogy tudják, mikor fogják bevezetni az iPhone-részvényt, vagy hogy a bennfentes információik miatt előre tudják egyes részvények napon mozgását, netán manipulálni tudják a világ legnagyobb tőzsdéin egyes termékek árfolyamát.

A kalandos életű Szabó-Forrai Zsolték százas nagyságrendű ügynökhálózatukkal irreálisan magas, 7-100 napos befektetésekre 8-40 százalékos (nem éves szinten!) hozamokat ígértek teljes tőkegaranciával. A nekik adott pénzt viszont nem fektették semmibe, hanem az új pénzekből fizették a hozamokat, az ügynököket, illetve egy részét a vezető átutalta saját magának, egy részével nem tudjuk, mi lett. 

A vád szerint Szabó-Forraiék 2012 és 2014 közt legalább 2072 embert vertek át. Korábban a rendőrség nyomozása egyébként 2170 károsultat állapított meg, és 9 milliárdos okozott kárt, nem tudni, hogy mitől lett kevesebb károsult. A Fortress Befektetési és Pénzügyi Kft. egyébként 2007 óta létezik, 2008-ban már százmilliós árbevétele volt, elvileg reklámügynöki főtevékenység mellett. 2013 végétől a Fortress Holding nevű cég volt zászlóvivő már, de sok egyéb, közük máltai és szingapúri cégük is érintett lehet a csalásokban.

A vád szerint a Fortress-ügynökei nem tudtak arról, hogy nem létezik semmilyen valódi befektetés, és átverik a befektetőket. Az ügynökök egyébként egyre nagyobb jutalékot kaptak az újonnan behozott pénzért, ahogy elkezdett szorulni a hurok a cég körül.

A pilótajáték egyébként nem volt klasszikus fajta, ugyanis elég kevesen kapták vissza pénzüket, ha fizetni kellett, azt alapból 15 napos határidővel vállalta Fortress. Azzal a címszóval, hogy a máltai cégük és az amerikai anyacég könyvelői pepecselnek ilyen sokáig az utalással. De azután is sokszor csak részletekben és késve fizetett csak hozamokat vagy tőkét a szervezet. 

Amikor 2013 őszén elindult a pénzügyi felügyelet vizsgálata a cég ellen, akkor a vád szerint egyrészt Szabó-Forrai nyitott hamar egy osztrák bankszámlát, és oda kezdte el utaltatni a bejövő pénzek egy jelentősebb részét. Emiatt Ausztriában hamar kikérdezték, amikor egyszer ki akart venni 140 ezer eurót (nagyjából 43 milliót), hogy esetleg nem pénzt mos-e épp náluk. 

Szabó-Forrai a vád szerint az osztrákoknak azzal védekezett, hogy ezek pénzek Havasi Balázs epikus celebzongorista szponzorálására és marketingjére kellenek, erről pedig szerződéseket is bemutatott az ottani felügyeletnek. A pénzfelvétel mellett innen utalgatott más cégei számlájára és ismerősei számlájára is.

Emellett azt a módszert találta még ki, hogy minden létező és új szerződést átíratott 2014-től egy máltai cégükre, hogy az ottani, lazább felügyelet legyen az illetékes ezekben az ügyekben. 2014 nyarának végére fejeződött be a felügyeleti vizsgálat, ami megállapította, hogy a Fortress megtévesztette a befektetőket, kiszabtak egy nagy bírságot, Szabó-Forrait pedig októberben letartóztatták

Kimaradt a lefizetési kísérlet

Egy birtokunkba került, budapesti közjegyző által hitelesített dokumentum szerint Szabó-forrai 130 millió forintot fizetett volna egy félalvilági vállakozónak, ha az elintézi, hogy az MNB felügyeleti része leszálljon róla. 

Az ügy ezen része viszont nem szerepelt a vádirat ismertetésében.

Most házi őrizetben várja a tárgyalás végét, az ügyvédje kérte, hogy szüntessék meg azt is, az ügyészség szerint viszont ez nem jó ötlet, mert elszökhet, és elég nagy értékű csalásokkal vádolják épp.