Gyula
7 °C
20 °C

Elég jól járnak a román frankhitelesek

2016.10.18. 14:49

Azon az árfolyamon kell a román bankoknak lejre váltani a svájci frankban felvett hiteleket, ami a szerződéskötés napján volt érvényes - ezt a javaslatot fogadta el egyhangúlag kedden a román parlament. Ez azt jelenti, hogy az azóta történt árfolyamváltozás teljes költsége a bankokat terheli. Az MTI szerint a Román Nemzeti Bank meg is próbálta lebeszélni a képviselőket arról, hogy megszavazzák a javaslatot, de nem sikerült. 

Összehasonlításul, amikor Magyarországon úgy kellett forintosítani a devizahiteleket, akkor a felvételi árfolyama helyet azon az árfolyamon váltották át a devizahiteleket, amik a törvény elfogadásakor, 2014-ben voltak érvényben. Ez azzal járt, hogy az árfolyamkockázat egy részét az adósok állták, akiknek így még mindig jóval több pénzt kellett visszafizetniük, mint amit mondjuk 2006-os árfolyamon fölvettek. 

Azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Romániában sokkal kevesebb devizahiteles van, mnt anno nálunk volt. Idán nyáron nagyjából 50 ezer embernek volt még frankhitele Romániában, akiknek a hitele összesen 5,8 milliárd lejt (400 milliárd forintot) tett ki. Ez 25 százalékkal kevesebbet, mint tavaly év végén volt. A devizahiteleket több bank, köztük az OTP román leányvállalata már korábban elkezdte átváltani.