Újabb tuti üzletet kapott Rogán feltalálótársa

2016.10.19. 08:46

Valutaváltó

Emlékeznek még arra az időre, amikor Rogán Antalról még nem a helikopteres bulibáróként, hanem feltalálóként írt a magyar sajtó? Akkor talán arra is emlékeznek, hogy a miniszter feltalálótársai, Csik Balázs és Lengyel Csaba a feltaláláson kívül azzal keresnek elég sok pénzt, hogy a kormánynak hála egyedül végezhették el egész szektorok kötelező informatikai auditálását. A közműcégek és az italautomaták után most a pénzügyi szektoron is kereshetnek majd. 

Mint arról már többször írtunk, a kormány nyári rendelete szerint minden magyar banknak és befektetési vállalkozásnak auditálnia kell az informatikai rendszerét, amire november 18-ig szerződést is kell kötniük. Viszont egyelőre azon a listán, hogy milyen cégek végezhetik el ezt az auditot, egyetlen cég szerepel, a Hunguard, Csik Balázsék cége. A Világgazdaság szerint ez milliárdos megrendeléseket garantál a cégnek. A Hunguard az elmúlt években már kiemelkedően jól keresett az ilyen, államilag előírt üzleteken, amelyekről itt írtunk bővebben.

 

A céget amúgy Rogán feltalálótársai idén januárban, éppen az osztalékfizetés előtt eladták egy homályos hátterű offshore-cégnek, a máltai Javelinnek, a valódi tulajdonosairól tehát semmi információnk nincs.

A kormány rendelete, amellett, hogy helyzetbe hoz egy informatikai céget, a magyar bankok és befektetési cégek szerint nekik viszont komoly versenyhátrányt jelent, a rendeletben ugyanis furcsa kivételek vannak. A takarékszövetkezeteknek például elég 2018 januárjáig elvégezni az auditot, külföldi bankok és brókercégek magyar fióktelepeinek pedig egyáltalán nem kell ezzel bajlódniuk. Így a Bank of China, a Citibank vagy az ING fióktelepei előnybe kerülhetnek a magyar bankokkal szemben.