Már karácsony előtt menekülhetnek a bankok Londonból

2016.10.23. 14:01

Valutaváltó

A legnagyobb nemzetközi bankok 2017 elején, a kisebbek viszont már idén decemberben elmenekülhetnek Londonból a  Brexit miatt - ezzel ijesztget az Observeren megjelent véleménycikkében Anthony Browne, a brit bankszövetség elnöke, aki szerint a brit kilépésről szóló politikai vita nagyon rossz irányba tart. 

A bankárok attól tartanak, hogy ha a brit kormány a Brexit tárgyalások alatt nagyon erősködik majd a bevándorlás korlátozása miatt, akkor az EU aligha engedi meg a londoni Citynek, hogy Európa pénzügyi központja maradhasson. A londoni bankok jelenleg az egész EU közös piacán belül bármilyen cégnek vagy magánszemélynek nyújthatnak pénzügyi szolgáltatásokat az ún. passporting joguknál fogva. Ha viszont az EU vezetői keménykednek majd a britekkel és így Nagy-Britannia nemcsak az EU-ból, de a közös piacból is kikerül, akkor a City elvesztheti ezt a kiváltságát. 

A bankszövetség elnöke úgy látja, hogy azzal, hogy brit és európai politikusok is a kereskedelem korlátozásáért kampányolnak, és így korlátozni akarják azt is, hogy a brit bankok határokon átívelően nyújthassanak szolgáltatásokat, mindkét fél rosszabbul fog járni. A banki szolgáltatások jelenleg a brit gazdaság legnagyobb exportcikkének számítanak, így Browne szerint komoly csapás lenne a brit gazdaságnak, ha a bankok nem kezelhetnék tovább az unió cégeinek pénzét. 

Browne az EU vezetőinek is beszólt kicsit, akiket arra emlékeztet az interjúban, hogy a londoni bankok jelenleg 1100 milliárd font értékben hiteleznek Európának, vagyis pénzügyileg London "tartja a víz fölött a kontinenst". Éppen ezért mindenkinek nagyon rossz lenne, ha a politikusok szétvernék az európai pénzügyi rendszerét, amely nemcsak a brit bankárok életét keserítené meg, de ugyanúgy fájna a francia gazdáknak, a német gyárosoknak és az olasz divattervezőknek is.

A TheCityUk nevű pénzügyi lobbiszervezet számításai szerint úgy 70 ezer állás szűnhet meg a londoni pénzügyi szektorban, ha a cégek inkább átteszik az európai székhelyüket egy unióban maradó városba, mondjuk Párizsba, Dublinba vagy Frankfurtba.