Bankszövetség: Még 15 ezer bajbajutott hiteles lakását vegye meg az állam

2016.10.24. 16:49

Valutaváltó

A bankszövetség szerint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek további 15 ezer rászoruló családnak kellene megvásárolnia az ingatlanát a jövő év végéig, ehhez azonban az államnak is biztosítania kell a szükséges forrást - közölte a Magyar Bankszövetség az MTI-vel hétfőn.

A volt devizahitelesek megmentésére létrehozott eszközök közül a szociálisan leginkább rászorult családoknak jelentős segítség az állam és a bankok közös tehervállalásán alapuló nemzeti eszközkezelő program, amely eddig több mint 33 ezer alacsony jövedelmű család számára jelentett kiutat a fizetésképtelen helyzetből. A programot, a kihelyezett hitelek jelentős részéről lemondva, a pénzügyi intézmények is aktívan támogatják.

A folyamatos működést és a források bővítését az is indokolja, hogy a Magyar Nemzeti Bank ajánlása alapján a bankok 2016 őszéig több tízezer családot kerestek meg, és az érintettek körében tömeges az érdeklődés a NET program iránt. Nemrég írtunk róla, hogy idén szeptember 30-ig 37900 ingatlant ajánlottak fel az ingatlankezelőnek, de ebből 3571-et vissza kellett utasítaniuk, mivel az ingatlan például az műszaki állapota miatt nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A 35 ezerre emelt keretből már csak 1500 hely maradt, tehát még ennyi ingatlant vehet meg az ingatlankezelő.

A Magyar Bankszövetség szakértői számításaikat arra alapozták, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik tavasszal nyilvánosságra hozott jelentése szerint az eszközkezelő 35 ezer nemteljesítő adós tartozását és lakhatását elrendezi, de még mintegy 130 ezer nemteljesítő adósnak a helyzete rendezetlen maradt a forintosítás után is. A bankszövetség adatai szerint ezen adósok bő egyharmadának, 45-50 ezer embernek szüksége van a zrt. anyagi támogatására. Ebből 35 ezer adósnak a program megoldja a lakásgondjait, de még mintegy 15 ezer adós lakáshelyzetét kellene orvosolni a jövő év végéig.  • Hírek
  • Árfolyam