Hitelből mehetett az iskolakezdés sokaknak

2016.11.03. 07:44

Valutaváltó

Kiugróan sok fogyasztási hitelt vett fel szeptemberben a magyar lakosság, írja a Világgazdaság. 36,4 milliárd forintot vettünk fel, ami 5,5 milliárddal több az augusztusi számnál. 

A háztartások összességében szeptemberben már az ötödik hónapja voltak nettó hitelfelvevők, vagyis több adósságot halmoztak fel, mint amennyit visszafizettek. Ebbe persze beleszámítanak már például a felpörgőbb lakáshitelek is.

Az év első kilenc hónapjában 246,4 milliárd forintnyi szerződést kötöttek a hitelintézetek fogyasztási hitelekre, ez csaknem a másfélszerese az egy évvel korábbinak. Különösen a drágább személyi kölcsönök futottak fel, ebből 155 milliárd forintnyi ment ki, pedig 16 százalék körül van az átlagos kamatuk. Az áruhitelek mondjuk drágábbak, ott 20 százalék az átlagos kamat. 

A jóval olcsóbb, de jelzálog fedezetű szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata 6 százalék körül volt, viszont csak 29 milliárdot adtak el belőle. Ami azt jelenti, hogy  jellemzően inkább fizetünk sokkal többet, csak ne legyen fedezet a lakás.