December 1-ig lehet kötelezőt váltani

2016.11.07. 12:32

Valutaváltó

A naptári, vagyis december 31-i évfordulós kgfb-ügyfelek november 11-ig kapnak értesítést jövő évi díjaikról, és ez alapján december 1-jéig dönthetnek a meglévő szerződésük felmondásáról, az esetleges biztosítóváltásról - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfői közleményében, írja az MTI.

A közlemény szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződés felmondása akkor hatályos, ha az írásban történik, és a biztosítóhoz az évfordulót megelőzően legalább 30 nappal beérkezik. Az egyes kgfb-tarifák jelentősen megváltoztak az elmúlt időszakban, így érdemes áttanulmányozni a díjértesítőt. Amennyiben az üzembentartó, akár a magasabb díj ellenére sem szünteti meg szerződését, és nem köt december 31-ig újabb kgfb-t más biztosítónál a jövő évre, akkor elfogadja a jóval drágább tarifát magára nézve - figyelmeztetett a jegybank.

Az MNB megjegyezte, hogy a kgfb piacon az idén az év közepén közel 4,8 millió szerződés volt érvényben, amelyek közül már csak mintegy 1,9 millió esetében esik a naptári év végére a biztosítási évforduló. Ez az arányszám fokozatosan csökken az évközi évforduló lehetőségének bevezetése óta. A kgfb-szerződésüket átkötők számát az idén csökkentheti, hogy a biztosítók már nem kínálhatnak a meglévő ügyfelekénél kedvezőbb díjakat az új partnereknek.