Kevés bank tud megegyezni a bajba jutott lakáshitelesekkel

2016.11.22. 08:48

Valutaváltó

Hatvanezer, legalább 30 napos késedelembe esett jelzáloghitelest kerestek meg szeptember végéig a bankok a Magyar Nemzeti Bank ajánlása alapján, hogy együtt találjanak megoldást a tartozás kezelésére, de eddig csak nagyon kevés adóssal sikerült megegyezni - írja a Világgazdaság.

Ha az adósok nem tudnak megállapodni a bankjukkal, akkor a bankok felmondják a lakáshitelt és érvényesítik a fedezetetet. A bankok azzal számolnak, hogy év végéig megállapodnak azokkal, akikkel még lehet, a többi szerződés pedig felmondják, és jogi úton érvényesítik a követelésüket (ilyen esetekben lehet szó kilakoltatásokról), vagy eladják a nem teljesítő hiteleket egy követeléskezelőnek, esetleg faktorcégre bízzák a nem fizető ügyfeleket.

A lap cikke szerint ugyanakkor az eddig tapasztalatok alapján nem könnyű megállapodni az adósokkal:

  • A Budapest Banknak például a megkeresettek csupán 10 százaléka küldte vissza azt a jövedelem- és vagyonigazolást, ami alapján ki tudnák kalkulálni a megoldást.
  • A K&H-nál azt tapasztalják, hogy a megkeresést még pozitívan fogadja a legtöbb ügyfél, de a konkrét ajánlatok már kevés ügyfélnek tetszenek.
  • A CIB-nél hiába ajánlanak az ügyfélnek olyan alacsony törlesztőrészletet, amilyet csak lehet, az adósok még alacsonyabbat akarnak.

De abban szinte minden bank egyetért, hogy olyan megoldást nem tartanak elfogadhatónak az adósok, ami mellett kisebb lakásba kellene költözniük (tehát, hogy fedezetértékesítésből fizessék vissza a hitelt), ezért a megállapodások többsége a futamidő-hosszabbításról és törlesztőrészlet-csökkentésről szól.