Virág
0 °C
2 °C

THM-es trükközés miatt bírságolt az MNB

2016.11.28. 10:08

A teljes hiteldíj-mutató számítására és a THM maximumának mértékére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt a Magyar Nemzeti Bank összesen húszmillió forintra bírságolta a Mecsek Takarék Szövetkezetet és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-t - derül ki az MNB közleményéből.

A jegybank azt ellenőrizte a Mecsek Takarék Szövetkezetnél és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt-.nél, hogy a cégek eleget tettek-e a teljes hiteldíj-mutató (THM) számítására, illetve a THM maximumának mértékére vonatkozó előírásoknak.

Az derült ki, hogy

  • a Mecsek Tksz. a vizsgált egy évben az összesen kézizálog-kölcsönnél megsértette a THM számítására vonatkozó rendelkezéseket, mert a nem vette figyelembe a zálogtárgy kiváltásakor általa felszámított „készpénz-szolgáltatási jutalékot”, így – a fogyasztók megtévesztésére alkalmas, alacsonyabb THM feltüntetése mellett – ténylegesen a THM jogszabályban rögzített felső korlátját meghaladó mértékkel szerződött a fogyasztókkal.
  • A Zálog és Hitel Zrt. a vizsgált 32 hónapos időszakban a THM mértékének meghatározásakor nem vette figyelembe az általa felszámított „zálogosítási”, valamint „amortizációs díjat”. Az MNB a Zálog és Hitel Zrt.-vel kapcsolatos intézkedésénél súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy annak jogsértő gyakorlata az érintett ügyletek jelentős részénél a THM maximumának számottevő mértékű túllépéséhez vezetett.

A két kézizálog-piaci szereplő fenti gyakorlatával egyrészt jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmazott. Másrészt ezáltal sérült a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék – annak valós jellemzőinek alapul vételével – más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlítható legyen. 

Mindezek miatt az MNB felhívta a Mecsek Tksz.-t és a Zálog és Hitel Zrt.-t a THM számítására vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására, és 10-10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki velük szemben.