390 milliós bírságot osztott ki a jegybank

2017.01.09. 11:28

Valutaváltó

A jegybank 180 millió forintra bírságolta a luxemburgi Indumet S.A.-t és 210 millióra a magyar R-TAIL Concept Kft.-t  engedély nélküli követelésvásárlásért - derül ki az MNB közleményébőlA jegybank mindkét ügy kapcsán feljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál. 

A két társaság neve annak nyomán merült fel, hogy a jegybank 2015-ben több mint négyszáz itthoni pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra az eladott követeléseik kapcsán.

A jegybanki vizsgálatok mind az Indumet S.A., mind az R-TAIL Concept Kft. esetében is megállapították, hogy cégek rendszeresen úgy vettek követeléseket, hogy erre nem volt engedélyük.

Az MNB a pénzügyi intézmények adatszolgáltatásai alapján 2015 őszén vezetői körlevélben is felhívta a két cég figyelmét arra: a velük szerződő jogosulatlan követelésvásárlók részéről akár egyetlen követeléscsomag megvásárlása, vagy több éven keresztül évente egy követelés megvétele, illetve egy évben akár már két követelés megvásárlása is üzletszerű pénzügyi tevékenységnek minősülhet.