Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

2 évvel a Buda-Cash csődje után kártalanítják a Honvéd Egészségpénztár tagjait

2017.02.23. 08:24

Két kormányrendelet-módosításnak köszönhetően két évvel a Buda-Cash csődje után megkaphatják a 28 ezres taglétszámú Honvéd Egészségpénztár tagjai a kasszában felhalmozott megtakarításaikat - írja a Világgazdaság. Azok kaphatnak most kártalanítást, akik 2015. március 5-én a honvédségnél vagy a rendőrségnél dolgoztak.

Az egészségpénztárnak 1,8 milliárd forintja ragadt benn két éve a Buda-Cash érdekeltési körébe tartozó DRB bankcsoport egyik hitelintézetében. A garanciaalapok - például az OBA - arra hivatkozva nem kártalanították az érintetteket, hogy Honvéd Egészségpénztár intézményi befektetőnek számít. A honvéd mellett egy másik kasszának, a Provita Egészségpénztárnak is befagyott 130 millió forintnyi betétje a DRB-ben.

Azt még nem lehet tudni, hogy ki mekkora kártalanítást fog kapni, de az biztos, hogy költségvetési pénzből, a honvédség és a rendvédelmi szervek büdzséjéből fizetik ki a tagok egy részét. A Belügyminisztérium közlése alapján február 1. és június 30. között terjeszthetik elő kártalanítási kérelmüket a rendvédelmi dolgozók. A lapnak a honvédség se mondott konkrét számot azzal kapcsolatban, hogy hányan kapnak majd kártalanítást, de a pénztár korábbi közlése szerint 20 ezer fölötti létszámról van szó.

A Provita tagjai nem kapnak kártanítást, ahogy azok sem, akik nem voltak a honvédség vagy a rendvédelmi szervek állományában a meghatározott időszakban, vagy önkéntes tartalékosként szerepeltek a nyilvántartásban, de a Buda-Cash csődje óta nem voltak szolgálatban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?