Szlovák cégé lesz az állam rossz bankja

2017.04.10. 12:12

Valutaváltó

Múlt heti értesülésünknek megfelelősen az elsősorban cseh, szlovák, illetve román üzlettel futó APS Holding nevű cég veszi meg az állami MARK (Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő) Zrt.-t – derül ki a jegybank közleményéből. Az APS Szlovákiában van bejegyezve.

A MARK ötlete a pangó ingatlanpiacon nem volt rossz. Döglött volt az ingatlanfedezetekkel ellátott hazai projekt-finanszírozás, rengeteg volt a nemteljesítő hitel, ezért az állam létrehozott egy olyan szereplőt, amelyik vállalta, hogy megnézi, felértékeli a kereskedelmi bankok nem-teljesítő hiteleit, majd azokat csomagban megvásárolja.

Mivel közben viszont közel a felére csökkent a bankrendszer vállalati nemteljesítő hiteleinek aránya, – amely ma már alacsony szintnek tekinthető – a fennmaradó állományt már a piac is képes kezelni, így az MNB a MARK Zrt. piaci értékesítése mellett döntött. A kiírt pályázat során az APS Invesmentet választották, és rövid határidőn belül meg is fogják kötni az adásvételi szerződést a jegybank közleménye szerint.

A MARK Zrt. adásvételéről további részletes információkat az ügylet zárását, azaz várhatóan 2017. június 30-át követően tesz közzé az MNB.

A prágai alapítású cég Martin Machoň, egy New Yorkban végzett, majd a Société Générale banknál pallérozódott fiatal pénzügyes tulajdonában és vezetése alatt áll. Az APS a cseh indulás után hamar megjelent Szlovákiában is, de Romániában lett igazán sikeres. Amikor a román Erste, vagyis a BCR élére megérkezett a cseh Tomas Spurny (ő a hazai CIB éléről lehet ismerős), a bank elkezdte kiárusítani a rossz hiteleit. Előbb a Deutsche Bank vette meg azokat, majd a németek egy csomó rossz hitel behajtásába bevonták az APS Holdingot.

Később az APS másoktól is vett hiteleket, és tényleg gyorsan nőtt nagyra, már összesen mintegy 2 milliárd eurónyi állományt kezelt. A csoport jelenleg nyolc piacon van jelen helyi társasággal, döntően a kelet-közép-európai térségben, de elindult Görögországban is, amely piac egy rossz hitelekre szakosodott cégnek valóságos Kánaán. Karel Pluhar elmondta az Indexnek, hogy az APS eddig 11 országban 500 ezer rossz hitelt vett meg. Részletesebben itt írtunk a témáról nemrég.