400 millió eurós hitelt kap az Eximbank

2017.07.11. 14:57

Valutaváltó

Az Európai Beruházási Bank (EIB) 400 millió euró vagyis 124 milliárd forint hitelt nyújt a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) részére, az Eximbank és a partner kereskedelmi bankok az EIB hitelkeretéből kedvező feltételekkel folyósítanak majd hiteleket elsősorban az exportképes kis- és középvállalkozások számára - írja az MTI.

Az erről szóló megállapodást kedden Budapesten írta alá Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke és Urbán Zoltán, az EXIM vezérigazgatója. Az aláírást követő sajtótájékoztatón Urbán Zoltán elmondta: a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását szolgáló 400 millió euró hitelt a piacinál kedvezményesebb kamatozással nyújtják a vállalkozásoknak. Tavaly az Eximbank a hasonló hiteleket 0,1 százalékkal nyújtotta a kereskedelmi bankoknak, amelyek 2016-ban átlagosan 1,5 százalékos kamattal folyósították tovább a vállalkozásoknak, a kölcsönök futamideje kettőtől tizenöt évig terjedt. Urbán azt mondta, az elmúlt években az Eximbank és az EIB együttműködésének köszönhetően 362 vállalathoz jutott el kedvezményes EIB-forrás, a finanszírozott vállalatok foglalkoztatotti létszáma pedig eléri a 62 000 főt. 

Vazil Hudák elmondta: 1990 óta az EIB mintegy 20 milliárd euró hitelt nyújtott a magyar gazdaság fejlesztéseire. Tavaly az EIB a magyarországi beruházások támogatására közel 700 millió eurót fordított, a forrásból a hitelek több mint 40 százalékát a kkv-k kapták, míg az EIB forrásainak 30 százaléka a környezetvédelmi projekteket, 14 százaléka az infrastruktúrális fejlesztéseket és 12 százaléka az innovációt támogatta.